Смяна на маслото след Водородно почистване?

Нужна ли е смяна на маслото след процедурата Водородно почистване?

Доста често задаван въпрос, за това е редно да отделим време и значение на този въпрос също. Тъй като се почистват само елементите и частите, които имат пряка връзка с процеса на горене и температура. Като такива са: клапани, турбо и геометрия, чела на буталата, DPF филтър или катализатор, дюзи или инжектори. Тези части нямат пряка връзка с маслото и смазването вътре в маслената част на мотора.

смяна масло след водородно почистване

Смяна на масло?

Може би повечето хора смятат, че със добавяне на окси-водород двигателя вдига много висока температура!
Това обаче съвсем НЕ е така! Браун газът има 135 октана, което означава, че има много голяма скорост на горене. Именно 2500м. в секунда. Заедно със гориво-въздушната смес в цилиндрите и окси-водорода, скоростта на горене се увеличава. Което от своя страна означава, че цялата тази горивна смес изгаря много бързо, а когато изгаря по-бързо отделя по-малко топлина. Измерванията на температурата вътре в цилиндрите на дизелов и бензинов двигател бяха направени от катедра ДВГ в Технически Университет–Пловдив. По-малко температура означава и по-малко температурно разширение на металите, съответно и намаляване на износването им.
Така, че не очаквайте двигателя да вдига над нормалната си температура, нито да кипне маслото или ред други изказвания на лаици! Напротив, температурата в цилиндрите е по-ниска от нормалната гориво-въздушна смес. Практически изгаря по-бързо заради факта, че 1/3 от окси-водорода е 100% чист кислород, който е катализатора за скоростното изгаряне. Това, че премахва отлаганията от въглерод натрупани по части на мотора се случва чрез физичен процес наречен “сублимация”.

Така, че смяна на маслото не е нужна след водородно почистване! 

С процеса на сублимация (изпаряване) на въглеродните отлагания, всички тези отлагания биват изпарени и излизат през изпускателната система под формата на газови емисии. По време на процедурата Водородно почистване излиза синкав/сивкав дим и мирише доста странно като на изгорял мазут и сяра едновременно.

Когато спре да излиза каквото и да е от ауспуха означава, че вече няма какво да излиза и всичките тези части са почистени. Дори и ако ДПФ-а или катализатора са премахнати вече, както в повечето случаи до сега.  В случай, че не спре да пуши, дори и след процедурата, то това означава, че двигателя е доста износен и харчи масло или има проблем с въздушните пътища или пък някой датчик вече измерва данни извън нормите и съответно влияе на впръскването и съотношението гориво-въздух. В този случай, най-добре е специалист в диагностиката да направи диагностика със живи данни по време на движение с вас автомобила, единствено тогава може да се разбере какъв е реалния проблем с пушенето.

При всички случай, не е задължително да се сменя масло на двигателя преди или след процедурата по декарбонизация.