Как се извършва Водородно почистване?

Как се извършва Водородно почистване?

Това всъщност е една много бърза и лесна процедура, която трае само 60 минути. (понякога малко повече)…

Първа стъпка

Да се отвори филтърната кутия на двигателя за да се огледа къде точно е разположен дебитомера (MAF сензора). Дали на входящата му страна има решетка или няма такава.

Имаме три начина по които това се случва:

Има дебитомери, които имат пластмасова решетка на входа им и тогава трябва да се демонтира дебитомера от страната на маркуча след него и в маркуча да се пусне газа, като буксата на самия дебитомер не се откачва от него. Той пак си работи в този случай, а ако ви покаже грешка на таблото след като приключите с Водородното почистване и сглобите всичко, просто изтрийте грешката с диагностична техника.

Има дебитомери, които нямат тази решетка на входа им, тогава можете много лесно да прокарате маркуча на газа, след като сте отворили филтърната кутия разбира се, да премине покрай самия дебитомер и да го подмине с 10см. приблизително.

При третия тип дебитомери (както на BMW например), не можете да пуснете газа след дебитомера, така, че при тях газа влиза преди филтъра, като преминава през него и през дебитомера.

Защо се прави това?
Това се прави, защото при продължителна работа на машината Carbon Cleaner, тя произвежда и фина пара, която помага за повече обем в цилиндъра по време на горене, намалява температурата вътре в цилиндрите и освен това спомага за химичния процес за разлагане на въглеродните отлагания, които са наслоени по двигателя. От парата имаме само полза, но тя пък не е благоприятна за дебитомера, защото газа е доста топъл когато влиза към мотора и по-този начин се зацапва дебитомера, като се залепва прах най-често. Не, че не можем да го измием след това, но е по-добре от Наша гледна точка да го заобиколим, защото при евентуален проблем с дебитомера (каквито не липсват на повечето 10 годишни автомобили в България), Ние ще сме отговорни за нещо, което вече е на края на живота си.

Втора стъпка

След като вече сме установили от къде точно ще постъпи Браун газа (водород + кислород в точно съотношение) , вече може да запалим двигателя да работи на ниски обороти, докато загрее до нормална работна температура.

Трета стъпка

Включваме машината Carbon Cleaner да работи и съответно тя подава газа към работещия двигател.

Двигателя трябва да работи на ниски обороти около 10-15 минути за да покаже на сондите, че сместа е достатъчно бедна, като след това задържаме автомобила на по-високи обороти, около 2000-2500 об. /мин., не повече, за да може да се развие повече температура най-вече в катализатора или DPF-а и също така да се отвори геометрията. Все пак и те трябва да бъдат почистени, освен клапаните, сегментите.

Хубаво е през цялото време да следите температурата на автомобила, защото има случаи с автомобили, които не охлаждат, поради различни причини. Не включват перка или блокирал термостат, изгорял бушон на вентилатор и прочие.

Възможно е по време на процедурата да започнат да излизат пушеци и черен дим със странна миризма от ауспуха, това означава, че въглерода се сублимира (изпарява) и започва да излиза в газообразно състояние вече. Когато вече димът изчезне, означава, че сте почистили двигателя със сигурност.

Водородно почистване на дпф филтър

как се извършва водородно почистване

Четвърта стъпка

Водородно почистване на Audi A6 3.0 TDI

Минута или две преди да свърши таймера работата на машината, може да натиснете няколко пъти газта до долу без да я задържате, за да може налягането да изхвърли каквото е останало.

След като машината изключи автоматично на 60-тата си минута, трябва да оставите колата още 1-2 минути да поработи на място.

Пета стъпка

Последната стъпка е да сглобите маркуча за въздух на дебитомера, ако сте го откачвали и прочие и да затворите филтърната кутия. А, ако има някаква грешка на таблото, просто я изтрийте с диагностична техника и това е цялата процедура Водородно почистване на двигател

Веднага след Водородното почистване трябва да усетите повече мощност  в ниските обороти, по-добра еластичност на мотора, по-лесно ускорение. По-малкото вредни емисии, може да проверите с газ анализатор. По-малко шум от мотора, се усеща и по време на шофирането, като е възможно да имате и леко понижение в разхода на гориво, ако колата Ви е дизелова и е била прилично задръстена преди процедурата. 

Всичко това се получава заради факта, че вече е премахнат въглерода от основните части на двигателя:

Примерно при почистване на клапани и сегменти от въглерод, то двигателя има по-добро уплътняване, съответно повишена компресия.

Когато се почистят дюзите или инжекторите, горивото се разпрашава по-добре в цилиндъра и изгарянето е по-пълно на финните капки гориво.

При премахването на въглерод от топлата част на турбото и геометрията, износването на турбото е значително намалено, което му удължава живота, а при геометрията тя се отваря/затваря повече и по-този начин има по-голямо нагнетяване.

Почистването на сажди от катализатора или DPF-а, намалява обратното налягане към турбо или към мотора, не повишава нивото на маслото в двигателя, съответно не влиза в авариен режим. Значително удължава живота на катализатора и дпф-а и не е нужно да ги премахвате, както много хора биха ви препоръчали.

Вследствие на почистването, може да имате по-нисък разход, заради това, че автомобила Ви работи по-лесно и впръсква по-малко гориво за да достигне необходимите обороти и въртящ момент за да включи следващата предавка, ако е автоматик, разбира се. А, всички знаем, че оптимизацията на автомобила води до по-нисък разход.

Удължава живота на мотора като цяло, защото след премахването на въглерода, триенето е значително намалено. Черните фини сажди в маслото са точно това.