Дизелови дюзи

Водородно почистване на дюзи

Водородното почистване с  Технологията Carbon Clean ни позволява да почистим дизеловите дюзи без дори да ги премахваме от двигателя. С помощта на произведения водород от машината Карбон клинър и повишаването на температурата в цилиндрите нагарите и налепите биват сублимирани и изхвърлени през изпускателната система. В допълнение на това с тази процедура  се почистват още клапаните, сегментите, турбото и неговата геометрия, ДПФ филтър или катализатор. И всичко това става в рамките на 60 мин.


водородно почистване на дюзи

Признаците на запушени дизелови дюзи са:

  • колебания в ниските обороти на празен ход
  • прекъсвания при ускорение
  • трудно палене на автомобила
  • повече вредни емисии
  • по-малка мощност
  • увеличен разход на гориво

Когато дизеловите дюзи се запушат двигателят започва да страда от следните проблеми:

Двигателя прекъсва, има колебание – без правилната смес въздух / гориво, изгарянето вътре цилиндрите е възпрепятствано, кoето се усеща по време на шофиране. Забележим е и звука на колата.

Загуба на производителност – двигателят се нуждае от достатъчно гориво за правилното и силно горене. Ако горенето е възпрепятствано, мощността на двигателя спада.

Прекъсване на празен ход при ниски обороти – неравномерната доставка на гориво по време на работа на празен ход може да доведе до снижаване на оборотите и загасването на мотора. Освен това може да пали много трудно при студен двигател или изобщо да не запали.

Вредни  емисии и пушек – спадът в ефективност на изгаряне на горивото причинява непълно или неравномерно изгаряне на горивото, увеличаване на емисиите значително.

Повишена консумация на гориво – когато ефективността на изгаряне на горивото се влияе отрицателно, вие често ще трябва да се изгарят повече гориво, за да се постигнат желаните нива на производителност

Защо дизеловите дюзи се запушват?

Основната причина да се запушват дизеловите дюзи е лошото качество на горивото. Нафта с по-голямо съдържание от допустимото в ЕС на сяра предизвиква увреждането на дюзите. Това се получава , ако сме заредили на черния пазар с нискокачествено гориво или просто днес в кварталната бензиностанция са добавили и още нещо. Също така дългото време на експлоатация образува механични дефекти по тях.Често се получава наслояване на въглеродни отлагания по дюзите, което води до запушването им.

Този въглероден депозит не се образува върху външните върхове на инжекторите, а по-скоро върху вътрешните части, като иглите на инжектора и пилотните вентили. Тези депозити често приличат на депозити от кокс (тъмно кафяв на цвят), но могат да бъдат и много светли, почти сиво до  бяло на пръв поглед. Те могат да се образуват в почти всеки вид дизелов двигател – Common Rail или помпа-дюза. Те обикновено само причиняват оперативни въпроси в по-новите двигатели с директно впръскване на горивото.

Начини на почистване на дизеловите дюзи

След като проблемът е диагностициран  има няколко начина за справяне с проблема. Първият е да се третират с химична добавка за почистване на дюзите, като това е сравнително лесен и евтин начин за отстраняване на проблема. Следващия начин е като дюзите бъдат демонтирани и почистени с ултразвук със специална машина. Цените на тази услуга варират доста в зависимост от сервиза и машината, но пък са свързани с разглобяване, което също не е безплатно. Методът на почистване с водород ще ви спести много време и пари. Само за 60 минути, без разглобяване.