Запушени инжектори

Съмнение за запушени инжектори?

бензинови инжектори се отпушват с водород

Какво е инжектор?
Съмнявате се, че имате запушени инжектори?
Инжекторът е компонент от двигателя, се намира на входа на цилиндъра. Неговата роля е да впръсква горивото.Той е скъп, прецизен инструмент, който рядко се чупи. Въпреки това се запушва. Запушени инжектори не могат да впръскат достатъчно гориво. Освен това се намалява притока на нужното количество гориво или не разпръсква правилно. Формата и плътността на впръскване засяга качеството на изгаряне. Лоша форма на впръскването е струйно впръскване. То може да предизвика проблеми при работа на празен ход. Трудно  ускорение, прекъсване. Това е практически липса на мощност.

Причини за запушени инжектори

Инжекторите могат да се запушат от няколко неща:
1. Ниско-качествено гориво
2. Лоша филтрация на горивото в бензиностанцията доставчик
3. Стрелката за горивото е постоянно на резервата на гориво и съответно помпата дърпа всичко от дъното на резервоара
4. Лоша филтрация от горивния филтър на колата, ако е евтин и некачествен съответно не филтрира достатъчно добре горивото
5. Въглеродни отлагания по самите разпръсквачи на инжекторите е много честа причина. Образуват се малки депозити върху разпръсквача. Горивото не може да се впръска в правилна форма и съответно не изгаря пълноценно. Въглерода се образува там от неправилното изгаряне на горивото в цилиндъра поради ред причини.

Причините поради, които се образува там са:

1. Дебитомер, който е замърсен и не отмерва реални стойности, нарушава съотношението гориво-въздух
2. Дебитомер, който е тръгнал да излиза бавно и полека от строя и е към края на живота си. Това нарушава съотношението гориво-въздух съответно.
3. МАП сензор, който е мръсен или започнал да не отмерва реални стойности, нарушава съотношението гориво-въздух
4. Замърсена дросел-клапа, съответно не може да се отвори или затвори до крайните си позиции и се нарушава съотношението гориво-въздух
5. Харч на масло, било то през сегментите или гумички на клапани, съответно се нарушава чистотата на изгаряне на бензина. Започва да трупа въглерод по разпръсквача на инжектора от горенето на масло
6. Ниско-качествено гориво

Диагноза и решение:

В случай, че палите трудно сутрин. Двигателя има прекъсване/претрисане при първоначално запалване. Не ще да покачи оборотите и леко подпушва. След като загрее пък се оправи и работи плавно и нормално. Има прекъсване на повече от 4000-4500 оборота. Това определено означава, че има нагар/и по някой или няколко инжектора. Не е изключено да има и друг проблем като: свещи, кабели, бубини, кнок (шок) сензор и т.н.
В този случай е задължително да се направи задълбочена диагностика. За препоръчване е да се диагностицира автомобила с оригинална диагностика. На която се виждат живи данни, а не само с телефонни програмки за грешки.
В никакъв случай, не мислете, че ако инжекторите са наистина стари, износени и дефектирали биха станали нови с Водородно почистване! Все пак всяка част си има някакъв ресурс на живот!

запушени инжектори се почистват с водородно почистване

Най-честа причина да имате запушени инжектори са въглеродните отлагания и смолата. В комбинация с висока температура, причинява още по пълното наслояване и запушването им. Ефектът на запушване може да се увеличи, ако се използва ниско-качествено гориво.  Главното е да се използва високо качествено гориво. То има по-добри и повече почистващи добавки в него, за да подпомагат поддържането елементите на двигателя включително бензиновата помпа.

Методи за почистване на запушени инжектори

Има много начини да се почистят инжекторите на гориво, най-често това са химични добавки за почистване с различни цени. Най-скъпият вариант е те да се заменят с нови и това е което повечето механици ще Ви препоръчат. Защо?  Цената за замяна на инжектори варира значително и очевидно ще зависи от това колко инжектора има двигателя. Умерено скъпа алтернатива е да демонтирате инжекторите и да ги почистите в ултразвукова вана. Което пък от своя страна изисква умения, време и крие рискове също. Не всички инжектори можете да свалите толкова лесно, особено ако сте начинаещ механик. Освен това инжекторите са доста фини и лесно може да се повредят допълнително. Това са доста прецизни части във вашият автомобил. По-лесната алтернатива е да се доверите на Нас. Ние ще ги почистим само за 60 минути, без разглобяване. Достатъчно е само да се свържете с най-близкия почистващ център до Вас тук 

Ефективно решение с Водородно почистване

Carbon Cleaner (в превод “Въглерод чистач” е машина, която произвежда газ окси-водород. С тази технология се премахват ефективно въглеродните отлагания от инжекторите. С изгарянето на окси-водород в цилиндрите се изгарят ефективно въглеродните отлагания от разпръсквачите на инжекторите. Те ще бъдат премахнати с водородно почистване без разглобяване, бързо и лесно.
Почистване на двигателя с водород става в рамките на 1 час. Струва значително по-малко в сравнение със замяната на нови инжектори. В допълнение, Вие почиствате и други основни компоненти в двигателя – турбо, клапани, бутала и сегменти, ламбда сонда и др…

Един от случаите с предписание за смяна на бензинови инжектори с нови

Колата е VW Passat, 2011 год., 3.2 литра FSI, както може би се досещате, те страдат доста от тези отлагания
Правена е диагностика с Bosch KTS в два други сервиза и заключението е 4-цифрена сума за смяната на 6-те инжектора. Мотора на студено работи нормално, след като загрее, започва да тресе на ниски обороти и прекъсва. Също така прекъсва и влиза в авариен режим от 5000 об. нагоре. След като колата прекара 1 час при Нас на почистване с Водород. Шума на мотора се смени и изчезнаха тресенето и прекъсването. Държим да подчертаем, че диагностиката на автомобила не е правена при Нас. Не знаехме дали реално това наистина е проблема. Доверихме се на диагнозата поставена от колеги, тъй като в този случай няма смисъл да правим и ние диагностика.

запушени инжектори на VW

запушени инжектори

 

Мнението на Г-н Стоянов е копирано от Facebook страницата ни,
така всеки който желае, може да го намери във Facebook и да го попита лично

мнение за запушени инжектори