Запушени дюзи

Водородно почистване на дюзи

Запушени дюзи

Най-вероятно сте чували този израза “запушени дюзи” ако имате автомобил?! Дюзите са основен елемент в днешните дизелови двигатели. Те инжектират горивото в цилиндъра под доста високо налягане, така, че да се разпраши много фино. Обикновено, цената на тези части е доста висока. Те са прецизни и е много важно да работят правилно. В противен случай, автомобила започва да има проблеми или дори да спре да се движи.

Признаците на запушени дизелови дюзи са:

  • колебания в ниските обороти на празен ход
  • прекъсвания при ускорение
  • трудно палене на автомобила
  • повече вредни емисии
  • по-малка мощност
  • увеличен разход на гориво


водородно почистване на дюзи

Когато дюзите се запушат двигателят започва да страда от следните проблеми:

Двигателя прекъсва, има колебание – получава се при недостатъчно впръскване на гориво, без правилната смес въздух / гориво, детонацията и експлозията (изгарянето) на горивото са неефективни, пълното изгарянето на дизела вътре цилиндрите е възпрепятствано, вследствие на което се получават още повече въглеродни отлагания по други части.

Загуба на производителност – двигателят се нуждае от достатъчно гориво за правилното и силно горене. Ако горенето е възпрепятствано съответно и мощността на двигателя спада.

Прекъсване на празен ход при ниски обороти – неравномерната доставка на гориво по време на работа на празен ход може да доведе до снижаване на оборотите или работа на по-малко цилиндри. Освен това може да пали много трудно при студен или топъл двигател или изобщо да не запали.

Вредни  емисии и пушек – спадът в ефективност на изгаряне на горивото причинява непълно или неравномерно изгаряне на горивото, увеличаване на емисиите значително.

Повишена консумация на гориво – когато ефективността на изгаряне на горивото е намаляла, то вие несъзнателно ще настъпвате педала повече, за да се постигнат желаните нива на производителност

Защо дизеловите дюзи се запушват?

Основната причина да се запушват дизеловите дюзи е качеството на горивото. Нафта с по-голямо съдържание от допустимото в ЕС на сяра предизвиква увреждането на дюзите. Това се получава , ако сме заредили на черния пазар с ниско-качествено гориво или просто днес в кварталната бензиностанция са добавили и още нещо. Също така дългото време на експлоатация образува механични дефекти по тях. Често заради качеството на горивото се получава наслояване на въглеродни отлагания по разпръсквачите на дюзите, което води до запушването им.

Коя част на дюзите се запушва?

Този въглероден депозит се образува върху разпръсквачите на дюзите. Тези депозити често приличат на депозити от кокс (тъмно кафяв до черен на цвят), но могат да бъдат и много светли, почти сиво до  бяло на пръв поглед. Те могат да се образуват в почти всеки вид дизелов двигател – Common Rail или помпа-дюза.
Въглеродните отлагания се образуват единствено по разпръсквачите, защото те са вътре в цилиндъра и там е изгарянето на горивото. Вътре самата дюза, не може да се запуши от въглеродни отлагания, тъй като вътре в дюзата няма горене. Там има доста високо налягане на горивото, което няма как да бъде преодоляно от изгарянето. Вътрешната част на дюзата може обаче да се запуши и да възпрепятства нормалната механична работа на дюзата, само ако е влязло нещо през горивото и през горивния филтър.

Съмнения за запушени дюзи?

Първото и най-важно нещо е да направите диагностика със съответния софтуер за Вашия автомобил. За предпочитане е да намерите добър диагностик с опит в работата си, който да прегледа реални данни от компенсацията на дюзите. В случай, че има една и няколко дюзи с по-висока компенсация от нормалната означава, че тя не впръсква достатъчно гориво. На някои модели автомобили това може да се провери и със няколко еднакви бутилки и шлаухи, като всяка една от тях е свързана с конектора за излишно гориво на всяка една дюза. Бутилката, която най-много пълни, означава, че тя е с по-голяма компенсация на гориво.

Начини на почистване на дизеловите дюзи

След като проблемът е диагностициран  има няколко начина за справяне с проблема. Първият е да се третират с химична добавка за почистване на дюзите, като това е сравнително лесен и евтин начин за отстраняване на проблема. Следващия начин е като дюзите бъдат демонтирани и почистени с ултразвук със специална машина. Цените на тази услуга варират доста в зависимост от сервиза и машината, но пък са свързани с разглобяване, което също не е безплатно. Методът на почистване с водород ще ви спести много време и пари. Само за 60 минути, без разглобяване.

Водородното почистване с  Технологията Carbon Cleaning ни позволява да почистим разпръсквачите на дизеловите дюзи без дори да ги премахваме от двигателя. С помощта на произведения водород от машината Карбон Клинър, този газ изгаря вътре в цилиндрите и налепите биват сублимирани и изхвърлени през изпускателната система. В допълнение на това с тази процедура  се почистват още клапаните, сегментите, турбото и неговата геометрия, ДПФ филтър или катализатор. И всичко това става в рамките на 60 мин.