ДПФ филтър

Водородно почистване на дпф филтър

Филтър за твърди частици

Филтър за твърди частици, известен като DPF или FAP филтър се монтира в повечето дизелови автомобили и неговата функция е да отделя дизеловите сажди от изгорелите газове при преминаването им през него. Тъй като филтърът с изминаване километри се запушва, горния му катализаторен слой е покрит с благородни метали, което му позволява по прецизното обиране на твърдите частици от изгарянето и освен това му позволява регенериране. Регенерирането е процес в който се премахват насъбралите  се сажди в самия DPF филтър и се намалява налягането в него.

Процесът на регенерация се получава при повишаване на температурата в него, за да могат да доизгорят вредните частици по-пълноценно. Процеса се контролира обикновено от компютъра на автомобила. Съществуват три вида регенерация – активна, пасивна и принудителна регенерация.При активната регенерация филтъра загрява в градски условия от 350 градуса до 500 градуса и така отложените сажди бавно се окисляват до CO2, а при пасивната регенерация автомобила се движи в по-високи обороти (обикновено около 3000 об.) в извънградски условия. По този начин изходящите газове се загряват до около 600-650 градуса в резултат на което частиците върху филтъра изгарят по-пълно и излизат през ауспуха. Принудителното регенериране се прави с компютър, като се включва регенерирането и се впръсква повече гориво за да развие DPF-а повече температура и да доизгори въглеродните отлагания.

Защо филтъра за твърди частици се запушва?

Водородно почистване на дпф филтър
Недостатък при дизеловите двигатели е, че са ефективни предимно в ниски обороти и често биват карани в диапазон 800-1800 оборота, като най-често това се причинява от предимно градско каране, което позволява натрупването на сажди в DPF филтъра. Проблемът е в това, че при нормална работа на двигателя в ниски обороти той се задръства и от там възникват много проблеми за автомобила и за околната среда също. Това е невъзможно, ако колата се ползва предимно в градския трафик –  температурата не е достатъчно висока.

За ефективна работа на филтъра трябва да се поддържа постоянна скорост от 60-80 км (или по-високи обороти на ниска скорост). Това е непостижимо в градско шофиране, поради ограничения на скоростта, и по този начин филтъра се запушва със сажди. ДПФ-ът може да се запуши още от прекалено богата горивна смес, примерно дебитомерът е замърсен или повреден и на база това се впръска прекалено много гориво, дизелови дюзи които може да са повредени и впръскват прекомерно много гориво или двигателя гори и масло. Също така от повреда или неправилна работа на турбото.

Водородно почистване на дпф филтър

Как и кога се случва ECU-то на двигателя да включи режим на регенерация?

На базата на показанията от сензори за налягане преди и след филтъра и няколко други сензори за следене на температурата състав на горивната смес изпускателната система на двигателя решава кога да включи регенерацията.

Така че, в заключение можем да кажем, че състоянието на всички системи и датчици гарантира подаването на точна информация на блока за управление на двигателя. При проблем с филтъра за твърди частици, обикновено се появява индикация Check engine  или DPF светлина на таблото на автомобила.

Първото нещо, което може да се направи е да покарате кола най-малко 15 – 20 минути някъде по протежение на магистралата извън града на повече от 70-80 км / ч. скорост, за да активирате режима на пасивна регенерация. Ако няма ефект, ще трябва да отиде в оторизиран сервизен център за диагностика и отстраняване на проблема. В много от случаите, когато автомобила е със сериозен пробег регенерацията и в трите случая е недостатъчна.

Има и друг начин да се елиминира този проблем – премахване на DPF филтъра, но физическото отстраняване на филтъра е свързано с препрограмирането на софтуера на превозното средство, което може да доведе и до други проблеми. Все пак автомобилните производители са преценили, че трябва да го има в автомобила и се предполага, че те като производители много добре знаят защо!  От друга гледна точка и човешкото тяло може без определени органи, но е хубаво да са на мястото си и работещи!

Как да се справим с почистването на DPF филтъра?

Отпушването на DPF-а може да бъде направено и с една процедура от 60 минути с Карбон клининг технологията за почистване на DPF филтър, струваща значително по-малко от премахването или подмяната му с нов и всичко това става без разглобяване или каквито и да е софтуерни интервенции! Това може да се прави превантивно на всеки 15 000 км. Заедно с почистването на DPF филтъра с тази процедура почиствате и  наслояванията от въглерод (сажди, накипи и налепи) по клапани, сегменти на буталата, челната част на буталата, катализатор и цялата изпускателна система.

Алтернативни методи за почистване на DPF, отнемащи много време:
Ние почистваме DPF-а така… без премахване и само за 60 минути!!!

водородно почистване дпф/фап филтър