Замърсена ламбда сонда

Каква е ролята на ламбда сонда ?

Водородно почистване на ламбда сонда

Ламбда сонда (или кислороден сензор) се намира на изпускателната система срещу течението на катализатора. Тя информира компютъра (ECU-то) на двигателя за съдържанието на кислород в изгорелите газове. На базата на това компютъра определя количеството на впръсканото гориво, за да поддържа съотношението гориво-въздух. При бензинов двигател е много важно впръсканото гориво и количеството въздух да бъдат в идеално съотношение. А това е именно или 14,7 части въздух към 1 част бензин. Контролът на ламбдата гарантира нисък разход на гориво и намаляване на вредните емисии. Новите стандарти за замърсяване изискват втора ламбда сонда поставена след катализатора, за да се определи неговата ефективност.

Защо сондата се замърсява?        

С времето и пробега сондата се замърсява, поради различни причини:
1. Много богата смес, заради дебитомер, който е тръгнал да излиза от реалното си измерване или просто е замърсен.
2. Лошо качество на горивото, съответно неправилно изгаряне и образуване на въглеродни отлагания по клапани, инжектори, сегменти, катализатор и сонди.
3. Двигателя гори масло, съответно тази гориво-въздушна сме и примеси на масло натрупва въглеродни депозити в двигателя.
4. Мап сензор, който е или замърсен или е започнал да излиза вече от норми. Той също влияе на добрата работа на двигателя и правилното изгаряне на горивото.

Сондата/сондите също са консуматив като маслото на двигателя и запалителните свещи. Обикновено след около 100-150 хиляди километра пробег сондата започва да измерва извън стойностите, тогава трябва да пристъпим към нейната смяна. Смяната струва доста, тъй като нова сонда струва между 200 и 500 лв. Имайте предвид, че в някой автомобили те са една, две или четири.


Как да удължим живота на ламбда сондата? 

Правилната работа на всички датчици и сензори в автомобила ще удължи живота и на сондата. Например, ако дебитомера има проблем, или се е замърсил, тогава той не може да определи реално постъпилия въздух към двигателя. В този случай съответно се впръсква повече или по-малко гориво. Задръстена дросел клапа, която не определя количеството въздух правилно. Пробит маркуч за въздух.   Във всички случаи,  когато сместа е прекалено богата или прекалено бедна се нарушава съотношението на гориво-въздушната смес. Вследствие на което се образуват въглеродните депозити по сондата и тя се замърсява. Тя също започва да дава отклонения или в най-лошия случай, светва сигнал на таблото “Check Engine”. Препоръчваме да използвате само качествени горива. Правете диагностика поне веднъж годишно на Вашия автомобил. За препоръчване да е с живи данни. а не само за грешки. По този начин можете да се провери дали всички датчици и сензори работят в норми.

Водородно почистване на ламбда сонда

Водородното почистване

Именно то може да ви спести разходи свързани със замърсената ламбда сонда. Имайте предвид, че ако сондата е на над 150 хил. е твърде вероятно тя вече да е на края на ресурса си на живот. Възможно е и на по-малко километри сондата да е дефектирала. В случай, че автомобила е оборудван с АГУ или метанова уредба има голяма вероятност да е прегоряла вече.  Водородното почистване е препоръчително да се прави като превантивна мярка срещу замърсяването на сондата. В никакъв случай няма да я възстанови и тя да стане нова, ако вече е на доста километри или е увредена прекалено много вследствие различни фактори! За повече информация може да се свържете с Нас тук

Водородното почистване за двигателя е препоръчително да се прави на всеки 15 хил. км. Това ще удължим живота не само на сондата. Също така и на други части и компоненти, страдащи от натрупване на въглеродни отлагания. Такива са: турбо и геометрия, катализатор или ДПФ, разпръсквачи на дюзи или инжектори, клапани, сегменти. С една процедура водородното почистване се премахват въглеродни окиси от всички тези елементи и Вие спестявате от евентуални скъпо-струващи ремонти!