Клапани

Клапани с въглеродни отлагания?

Водородно почистване на клапаните

Клапани – основна част от двигателя! От времето на създаване на първите прототипи двигатели с вътрешно горене, клапаните са основната част на двигателя. При отварянето им през тях навлиза въздух в цилиндрите. При по-старите двигатели също влиза и горивото през всмукателните клапани. След това те трябва да се отворят и да изпуснат вече изгорялото гориво в цилиндрите. Много често те събират въглеродни отлагания, както по всмукателните, така и по изпускателните клапани.

Защо натрупват въглеродни отлагания?

Първата причина е горивото, което до голяма степен при изгарянето си образува отлагания по клапаните. Горивото образува въглеродни отлагания, тъй като то няма 100% пълно изгаряне. Причинява окисления и като краен продукт се образуват доста въглеродни отлагания и то не само по клапаните.

Друга причина е и системата за рециркулация на отработените вече изгорели газове (ЕГР). Тази система връща част от изгорелите газове за доизгаряне обратно в цилиндрите.

Трета и много честа причина е нарушаването на съотношението гориво-въздух, което при съвременните двигатели е контролирано от доста датчици. Такива са дебитомер, МАП сензор, като на някои автомобили те са по два или повече. В момента в който някой от тези датчици се замърси или е на края на ресурса си на живот, те подават недействителен сигнал обратно към компютъра и следователно той информира инжекционната система кога и какво количество гориво да впръска.
Наруши ли се съотношението гориво-въздух се получава некачествено изгаряне на горивото, а от там и доста окиси и натрупването на въглерод по клапани и други части.

Когато клапаните натрупат въглерод те не могат да се затворят пълноценно и тогава двигателя започва да губи част от компресията си.

Като резултат от това може да забележите:
1. Понижена динамика на автомобила
2. Ефект на “тромавост” при движение
3. Загуба на Nm
4. Подпушване от ауспуха
5. Мирис на сурово гориво от изпускателната система
6. Завишен разход на гориво
7. Повишен шум от клапаните (сякаш не стига масло до тях)

Най-лошото в случая е, че нито един автомобил няма датчик за натрупани въглеродни отлагания по клапаните!
Няма предупреждение на таблото, не съществуват и диагностични кодове за това!

Това може да го разберете само от по-горе изброените ефекти или да отворите двигателя и да го видите с очите си.
В следствие на натрупаните отлагания по клапаните освен, че се получават горепосочените негативни ефекти, се натрупват с времето и отлагания по: разпръсквачи на инжектори или дюзи, ЕГР клапан, сегменти, турбо и геометрия, ДПФ и/или катализатор. За някои от тях вече може да разберете, че има проблем и със диагностика, като ДПФ, катализатор и забиване на турбото заради задръстената геометрия или ЕГР-а като блокира.

Как се премахват въглеродни отлагания от клапани?

  1. Стария и добре познат начин е да разглобите мотора, да ги демонтирате и да ги почистите ръчно. Това обаче е свързано с доста труд, умения, разходи (гарнитури, масло, маслен филтър, гумички на клапани също) или в другият случай да се доверите на добър механик. Отнема време също така и крие рискове от допълнителни повреди при всяко разглобяване.
  2. Вторият начин е да използвате химични почистващи добавки за почистване на клапаните, като такива има и в самите горива, но те са по-скоро превантивна мярка срещу натрупването на отлагания. Предвид качеството на горивата у Нас е хубаво да се използват постоянно.
  3. Третият начин е да доизгорите въглеродните отлагания с окси-водород или така нареченото Водородно почистване.

При добавянето на окси-водород  към гориво-въздушната смес докато двигателя работи, като този газ има свойството да сублимира (възпари) тези отлагания и колата да заработи “по-меко” заради това, че клапаните лягат по-плътно в леглата си. Отлаганията от твърди ще се изпарят и ще преминат директно във газообразно състояние и ще излязат през изпускателната система. По-този начин няма да навредят на турбо и геометрия, ДПФ или катализатор, защото те вече са газообразни емисии, а не твърд материал.

Процедурата не крие никакви рискове и става в рамките на 60 минути. Освен, че се почистват клапаните, също така газът ще изпари отлагания и от разпръсквачи на дизелови дюзи или бензинови инжектори, сегменти, чела на бутала, турбо и геометрия, дпф и/или катализатор.

премахване на наслоявания от клапани

Първите признаци, че сте премахнали въглеродните отлагания от клапаните е да усетите по-тих двигател, да изчезне допълнителното подпушване на мотора и увеличена динамика вследствие на повишената компресия.
Освен това не се почистват само клапани, а всички останали части и компоненти, там където има горене и температура. Такива са разпръсквачи на дизелови дюзи или бензинови инжектори, сегменти, чела на бутала, турбо и геометрия, дпф и/или катализатор.

За да премахнете въглеродните налепи по клапаните, може да ги почистите без разглобяване със помощта на Карбон клининг технологията, която е доста евтина алтернатива в сравнение с разглобяване и демонтиране на клапаните е достатъчно да се свържете с Нас тук