Водородно почистване

Какво е Декарбонизиране на двигател?

Декарбонизиране на двигател – означава премахване на въглеродни отлагания от опеделени части на двигателя.

Как се прави Декарбонизация?  Премахването на въглеродни отлагания по определени части може да се направи по няколко начина:

1. Ръчно (механично) – разглобява се съответната част или много части, сваля се от колата. Използват се различни видове разтворители, спрейове, обезмаслители, следва киснене, търкане, четкане, почистване в ултразвукова вана в добрият случай и след това сглобяване на всяка част и детайл. Като цяло доста трудоемко, а в случай, че решите да изчистите перфектно целият двигател е задължително да го разглобите на съставните му части. Отнема много време и труд в този случай и честно казано това се прави, ако ремонта на двигателя е абсолютно наложителен. Иначе никои не си разглобява двигателя на съставните му елементи, само защото много иска двигателя му да е перфектно чист.

2. С добавки за горива (химично) – сравнително по-бърз и по-лесен вариант, но ефективноста естествено е доста по-ниска. Продават се много и различни видове химично произведени добавки, като тяхната функция е да подобрят изгарянето на горивото да е по-пълноценно, което е трудно след като те самите имат въглерод в състава си.

3. С Водородно почистване – това е услуга, при която се добавя водород с определен дебит на минута към определена кубатура на мотора докато работи двигателя, разбира се.

 

Какво е Водородно почистване?

Водородно почистване на двигател – както се досещате от наименованието на услугата, това почистване се извършва с газ Водород. Нарича се така, защото това е услугата по премахване на Въглерод с помоща Водород. Практически това не е почистване, а доизгаряне на въглеродните отлагания и то по определени части. Водородът е газ, без цвят, мирис и вкус. Казват, че това е най-срещания елемент във вселената.

Той има свойството да се свързва химически със натрупания въглерод вътре в двигателя. С помощта на температурата създадена от самото изгаряне на обикновеното гориво бензин или дизел, натрупалият се Въглерод се доизгаря и се трансформира отново във въглеводород. С помощта на Водорода, Въглерода се възпарява (преминава от твърда директно в газообразна форма) като на процеса му е нужна температура, тъй като този процес протича с поглъщане на температура, а не с отделяне както повечето ни клиенти смятат.  Този процес е възможен при определени условия естествено.

Вследствие на това, че двигателите с вътрешно горене работят предимно с въглеводородни горива, при изгарянето им се отделя въглерод. Тези въглеродни отлагания се наслояват по различни части като клапани, разпръсквачи на дюзи или инжектори, ЕГР клапан, всмукателни колектори, вихрови клапи, всмукателни портове, чела на бутала, сегменти, турбо и геометрия, катализатор и филтъра за твърди частици.

Отлагането на въглерод по тези части възпрепятстват правилната работа на двигателя и след време започват да се проявяват различни симптоми като: мудност, загуба на динамични показатели, ленивост на двигателя, повишени емисии, повишен разход, разход на моторно масло, повишен шум при работа на двигателя или още по-лошо, липса на налягане от турбото, запушен ДПФ или катализатор, влизане в авариен режим на автомобила.
Затова е хубаво да се прави декарбонизиране на двигателя регулярно, за да се поддържа двигателя колкото е възможно по-дълго време в добро състояние. Естествено, че амортизация има, това е неизбежно.
Декарбонизирането на двигател е общо понятие. Естествено няма как по един начин или с една процедура или услуга да се декарбонизират всички части и компоненти в двигателя. Или това е възможно, ако решите да разглобите целият двигател на съставните му елементи и ръчно да почистите всяка една част, но това е доста скъпо, тъй като е доста трудоемко.

 

Водородно почистване на двигателя е процес на доизгаряне на въглеродните отлагания от определени части и компоненти на двигателя. Когато добавим окси-водороден газ за процеса на горене в цилиндрите, ние правим гориво-въздушната смес много богата, но и по-чиста.

Водородно почистване на двигател

Процесът на почистване на двигателя практически помага за доизгорянето на натрупаните въглеродни образувания в DPF филтър, клапани, сегменти, турбо, катализатор и цялата изпускателна система. По този начин въглеродните накипи се сублимират и излизат със изгорелите газове.

Обикновено  процедурата трае 60 минути, като е необходимо да задържите няколко пъти двигателя  за около 5-6 мин. на 2500-3000 об.  за да може да развие повече температура в двигателя и съответно в турбото, клапаните, катализатора или филтъра за твърди частици и цялата генерация.

Възможно е по време на водородното почистване да видите от ауспуха да излизат черно-бели пушеци. Tова е признак, че двигателя се почиства. Когато автомобилът спре да пуши дори и на много високи обороти, тогава може да завършите карбон почистването, като спрете машината и оставите двигателя за 5-6 минути да поработи на ниски обороти.

Защо е важно да декарбонизираме двигателя на автомобила?

Замърсеният двигател в резултат на въглеродните отлагания по основни компоненти и части, най-често е причина за намалена динамика, прекомерни емисии, увеличен разход на гориво, или повреда на скъпи части.

Пушек водородно почистване

Какви са най-честите причини за натрупване на въглеродни депозити по двигателя ?

Двигателите натрупват въглеродни депозити по отделните компоненти заради, износен сензор или датчик, наложени ограничения на скоростта, качеството на горивото и шофиране при ниски скорости в градски условия или също така рециркулация на изгорелите газове и други като ремапнат или чипосан дизелов автомобил, който впръсква много гориво в определени режими и натоварванe.

Симптомите се проявяват под формата на наситени нагари от въглерод, които са доста здрави, както по клапани, сегменти на буталата и техните чела, DPF филтър, запушен турбокомпресор и геометрията му , катализатор, ламбда сонди и цялата изпускателна генерация.

Ефектите върху автомобила след карбон почистването са следните:

  • Трайно премахване на въглеродните наслоявания
  • Намаляване шума на двигателя
  • По-бърза реакция в ниските обороти
  • Драстично намаляване на вредните емисии и дим от ауспуха
  • По-добър въртящ момент
  • По-малко износване в двигателя
  • Възможно е намаление на разхода на гориво, заради по-доброто уплътняване в мотора
  • Отпушване на DPF филтъра или катализатора
Ние предлагаме водородно почистване за  бензинови и дизелови двигатели на: леки автомобили, джипове, мотоциклети, трактори и агро техника, строителна и земекопна техника, дизел генератори и плавателни съдове с общ работен обем до 30 000cc. 

За записване на час изберете най-близкия до Вас център